Az Excelről az új, mesterséges intelligencia alapú eszközökre való átállás

Egy személy gépel egy laptopon, előtte az adatokat és az ai-t jelképező szimbólumok.
Kép: stnazkul/Adobe Stock

A Microsoft Excel az eredeti, alacsony kódszámú eszköz, de az Excel-táblázatokban lévő adatok és üzleti logika nem kezelhető, és nem feltétlenül osztható meg más üzleti felhasználókkal, így nem egyszerűen újrafelhasználhatóak a táblázaton kívül. A Microsoft Power Platform, a Dataverse által használt adatplatformban gazdagabbak az adatok: vannak olyan metaadatok, amelyek megcímkézik az üzleti objektumokat, például az e-mail címeket, számlákat és rendelésszámokat, részletesen feltüntetve, hogy mi legyen bennük, és mit csináljon velük az üzlet, valamint támogatja az üzleti logikát. , engedélyezés, intelligencia és elemzés.

Ugorj:

A generatív AI Power Apps másodpilóta már használható alkalmazások létrehozására a Microsoft Dataverse-ben, természetes nyelven leírva, hogy a felhasználó mit szeretne az alkalmazástól. Például megkérhetik a Copilotot, hogy adjon hozzá további képernyőket, vezérlőket és funkciókat, amint több ötletet kapnak.

Az Excel to App egy új előnézeti eszköz, amely segít a felhasználóknak a táblázatokban már meglévő adatok bevitelében. Pontosan azt csinálja, amit a név is sugall: A felhasználók áthúzhatják a strukturálatlan adatokat az Excelből – vagy linket adhatnak a Copilotnak a fájlra –, a Power Platform pedig elemzi azokat, gazdagítja a Dataverse által igényelt további információkkal, és alkalmazássá alakítja. , Nirav Shah, a Microsoft Dataverse alelnöke elmagyarázta a TechRepublicnak.

„Mivel a Power Apps másodpilótát támogatja, arra következtet, hogy mi legyen a táblázat szerkezete, hogyan nevezze el, mik a leírások, melyek azok az oszlopok, amelyeknek létezniük kell, és ezeknek az oszlopoknak az adattípusai” – mondta Shah. „A felsorolásokhoz (amelyek a lehetséges értékek listái) még automatikusan generálja a Dataverse sémában beállított opció értékeit is.

Az összes Excel-adat új otthont ad a Dataverse-ben az adatkezelés szempontjából.

„A nem felügyelt és a polgárok által a vállalaton belül nem irányított adatok felhasználása egy teljesen felügyelt, strukturált felhő háttérré alakítása teljes engedélyezési szabályzattal, irányítással és biztonsággal, amely az üzleti igényeknek megfelelően skálázható, segíthet enyhíteni az árnyékinformatikai problémákat, amelyek az egész vállalaton belül vannak. a vállalkozás – mutatott rá Shah.

A Dataverse új rugalmas táblái nagy mennyiségű, nem relációs adatot képesek kezelni, akár több tízmillió sor feldolgozását óránként.

A vállalatok már használnak olyan eszközöket, hogy megtalálják a „teherbíró” Excel-táblázatokat, amelyekre az üzleti felhasználók számítanak. Most arra ösztönözhetik őket, hogy vigyék be ezeket a kritikus adatokat a Dataverse-be, ahol az IT-csapat biztonsági másolatot készíthet, módosíthat és kezelhet, más üzleti felhasználók pedig kihasználhatják ezeket. Shah azonban azt javasolta, hogy az egyes felhasználók Excel-adataikat is be szeretnék vinni a Power Platformba, hogy ott olyan eszközöket használhassanak, mint például a természetes nyelv az alkalmazásuk felhasználói felületének létrehozásához.

“Úgy gondoljuk, hogy ez sok súrlódást megszüntet” – mondta Shah. „A személyes termelékenységet (Excelben végzett feladatokat) végző emberek számára utat biztosít, hogy meglássák a lehetséges művészetét azzal a gazdagsággal, amelyet a Dataverse a Power Platformban nyújthat számukra.

See also  The right way to work extra productively utilizing Phrase’s Cut up characteristic

„A Dataverse a natív háttérrendszer, amely a teljes Power Platformon keresztül összekapcsolódik, és áttér az Excelről, mindazon gazdagságokkal és képességekkel, amelyekkel a Power Platform többi részében rendelkezünk. Az a tény, hogy ezt egy perc alatt megteheti, valóban megszünteti az akadályokat a fejlesztők előtt, hogy az adatokon felül egyre többet és többet kiaknázhassanak a Dataverse ezen képességeiből.”

Új mesterséges intelligencia-alapú eszközök a Dataverse-ben

Lehet, hogy az Excelben lévő adatokkal egyenként is könnyen dolgozhatnak a felhasználók, de a Dataverse szolgáltatásba hozva egy sor új AI-eszközhöz kapcsolódnak.

Power Virtual Agent chatbotok

Amint az adatok a Dataverse-ben vannak, elérhetők a Power Virtual Agents chatbotok számára, beleértve a Teams-botokat is, amelyeket a felhasználók most készíthetnek. Ha a felhasználó Excelben vezeti a vállalati hardvereszközök listáját, például a projektorok listáját, és ehelyett beviszi a Dataverse-be, akkor a hivatalos vállalati HR-eszközök mellett egy bevezető chatbot részévé válhat, amely segít az új alkalmazottaknak megtudni, hogyan kell eljárni.

Ezek a robotok használhatják az Azure Open AI szolgáltatást, hogy megválaszolják azokat a kérdéseket, amelyeket a bot eredeti készítője nem a kezelésére tervezte. Például, ha valaki felveszi a VR-fejhallgatókat és a HoloLens-eket a hardverlistához, utasíthatja a Copilotot, hogy vegye fel őket az alkalmazásba, és a bot válaszolhat a velük kapcsolatos kérdésekre anélkül, hogy a bot szerzője manuálisan hozzáadná ezeket az adatokat.

Teams Toolkit a Visual Studio és a Visual Studio Code számára

A Teams Toolkit for Visual Studio és a Visual Studio Code leegyszerűsíti az alkalmazások létrehozását olyan Teams számára, amelyek adaptív kártyákat használnak felületként a Teamsben. A Bing által az AI chat- és Power Platform-csatlakozóihoz szabványosított ChatGPT-bővítmények mellett a Teams Toolkittel létrehozható Teams üzenetbővítmények a Microsoft 365 Copilot beépülő moduljaiként működnek majd – az Office-alkalmazásokhoz és -szolgáltatásokhoz érkező mesterséges intelligencia-eszközökhöz. amely hozzáfér majd a Dynamics 365 és a Power Platform Dataverse-ben tárolt adataihoz.

Ha elég konkrétan szeretne elvégezni valamit, érdemes lehet létrehozni egy alkalmazást a Power Apps alkalmazásban. Vagy ha az adatok megjelennek a Dataverse-ben, egyszerűbb megkérni a Copilotot, hogy adjon állapotfrissítést a legjobb értékesítési lehetőségekről, vagy egy listát az elmúlt héten felkapott vásárlói problémákról. A felhasználóknak azonban nem kell választaniuk, mivel a Power Apps Copilot használatával készült alkalmazásokban van Copilot, így megkérhetik a Copilotot, hogy tegyen meg dolgokat az alkalmazáson belül.

Adathigiéniai eszközök

Most, hogy a Shah által „adatvezérelt alkalmazásoknak” nevezett Dataverse for AI-ban olyan egyszerű az adatok használata, elengedhetetlen, hogy azok tiszták, teljesek és helyesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy teljes ügyféladatokkal kell rendelkeznie anélkül, hogy a címekben hiányozna, és minden megfelelő adatot a számlán kell feltüntetni. A Dataverse új, mesterséges intelligencia által vezérelt adathigiéniai eszközei a duplikáció deduplikációját és intelligens adatérvényesítését végzik olyan objektumok esetében, mint az e-mail címek és URL-ek, valamint a fizikai címek.

„A Dataverse szemantikai adatmodellje mélyebb ismeretekkel rendelkezik arról, hogy mi az adatok implicit értéke az e-mailek és címek esetében, mivel ezek konkrét adattípusok, így automatikusan sokkal gazdagabb adatérvényesítést tud nyújtani” – mondta Shah.

See also  Dell Information Safety vs. McAfee Full Information Safety

Az adatok megtisztítása és normalizálása olyan dolog, amire az üzleti felhasználóknak eszébe sem jut, így a platformba való beépítéssel jobb eredményeket érhetnek el.

„Szeretnénk egyszerűsíteni és kulcsrakészebbé tenni a fejlesztők számára, hogy jobb minőségű adatok kerüljenek a rendszerbe, hogy a betekintések, az alkalmazások, az üzleti folyamatok a lehető legtöbb értéket nyújtsák az alkalmazások és folyamatok végfelhasználói számára, amelyekre a fejlesztők építenek. a rendszer csúcsán – mondta Shah.

LÁT: A TechRepublic csalólapja az adattisztításról

Hogyan használhatják az alacsony kódú fejlesztők a Power Fx-et a Dataverse-szel

Az alacsony kódszámú fejlesztők a Power Fx nyelvet is használhatják, amely mindenki számára ismerős lesz, aki Excel-függvényeket hozott létre, hogy megírhassa saját egyedi érvényesítését bármilyen azonnali vagy igény szerinti művelethez – vagy más újrafelhasználható bővítményeket építhessen az üzleti logikához és a Dataverse-hez. szabályokat olyan triggerekkel és műveletekkel, amelyek Power Platform-összekötőkkel és webes API-kkal működnek.

“Ezek egy alacsony kódú módszer az üzleti logika fejlesztésére és a rendszerbe való beépítésére anélkül, hogy teljes értékű .NET-fejlesztésbe kellene belemenni” – mondta Shah. „A rendszeren belül létrehozhat vagy frissítve adott rekordokat aktiválhat, majd a Power Fx segítségével megtervezheti, hogy mit szeretne, hogy más API-kat hívjon meg a Dataverse-en belül, hogy interakcióba lépjenek a rendszerben lévő egyéb adatokkal, vagy meghívja bármelyik több ezer Power Platform-csatlakozónkat. (más adatforrásokhoz), hogy hangszereljék ezt a logikát, vagy akár új API-kat építsenek a Power FX segítségével, majd ezeket olyan képességekként tárják fel, amelyek a Dataverse-re épülő bármiből kiaknázhatók.”

Ez e-mailt küldhet az ügyfeleknek, megköszönve nekik a rendeléseiket, vagy lemásolhat bármi mást, amit a felhasználók megtehetnek egy SQL-ben tárolt eljárással, de ezt közvetlenül a Dataverse-ből tehetik meg, ahelyett, hogy SQL-adatbázist kellene programozniuk.

A felhasználók már gazdag egyéni üzleti logikát hozhatnak létre a Dataverse eseményeihez és műveleteihez, de ez leegyszerűsíti ennek felépítését anélkül, hogy sok egyedi fejlesztési munkát kellene végezniük.

„Sok akadályt eltávolítottunk a belépés elől, és sokkal könnyebbé és összeállíthatóbbá tettük a rendszerben már meglévő összes építőelem használatát” – folytatta Shah. „A környezeten belüli kontextus és az adatmodellek kihasználása révén a fejlesztők könnyebben és gyorsabban beilleszthetik ezt az üzleti logikát a rendszerbe.”

SQL használata Dataverse-szel

A Dataverse sokkal több, mint egy SQL-adatbázis, de azok a fejlesztők, akik már tudják, hogyan kell az SQL-t használni lekérdezések írására az adatok feltárására, szűrésére, összesítésére, rendezésére, összekapcsolására és csoportosítására, használhatják a Power Apps Studio új webalapú SQL-szerkesztőjét. SQL lekérdezések Dataverse táblákkal szemben.

Ez azért hasznos, mert ez azt jelenti, hogy a meglévő adatbázis-fejlesztőknek nem kell új módszert megtanulniuk az adatok lekérdezésére, de ugyanez a technológia az is, hogy a különböző Microsoft másodpilóták hogyan dolgozhatnak a Dataverse adatokkal.

See also  FIN7 hacking group returns with new strategies and members, what do you have to look out for?

„A színfalak mögött az a feladatunk, hogy a lekérdezést a Dataverse metaadatai által megnyilvánuló logikai reprezentációból a Dataverse-ben található fizikai tárolóvá alakítsuk át” – magyarázta Shah. „Ez is kulcsfontosságú eleme annak, hogy miként támogatjuk a Dataverse-re épülő Copilot forgatókönyveket.

„Az a képességünk, hogy természetes nyelvet használjunk, és lefordítsuk azt egy strukturált lekérdezéssé, amely a felhasználó kontextusában futhat, a biztonságuk és a rájuk vonatkozó engedélyezési szabályokkal együtt, hogy válaszolni tudjunk a Power App természetes nyelvű lekérdezéseire. A másodpilóta és más másodpilóták a Microsoft ökoszisztémájában valójában a Dataverse mellett az SQL-lekérdezés támogatásán alapulnak.”

Ez ismét segít a tapasztalt fejlesztőknek a gyorsabb munkában – javasolta Shah.

„A professzionális fejlesztőknek nem kell maguknak megépíteniük és összerakniuk ezeket a darabokat” – mondta Shah. „Mivel rendelkezünk ezzel a megértésünkkel, mivel rendelkezünk a natív kapcsolattal a tágabb Power Platform ökoszisztémával, képesek vagyunk automatikusan összekapcsolni a pontokat, hogy kulcsrakész módon építhessék fel ezeket az alkalmazás-specifikus Copilot-élményeket, és kihozhassák ezt az értéket. gyorsabban és könnyebben eljuttathatják a felhasználókhoz, mintha saját maguk felépítenék ezt az állványzatot.”

LÁT: Több tábla lekérdezése SQL-ben ebben a TechRepublic oktatóanyagban

Adatok védelme a Microsoft Dataverse segítségével

A Dataverse sok fontos adatával a szervezetek esetleg további biztonsági lehetőségeket keresnek. Ha egy felhasználó saját titkosítási kulcsait kezeli az Azure Key Vault szolgáltatásban, most már használhatja ezt a Bring your Own Key beállítást a Dataverse szolgáltatásban. Szinte valós időben korlátozhatják az IP-címen alapuló hozzáférést egy új IP-tűzfallal, amely lehetővé teszi a biztonsági csapat számára, hogy kiválassza azt az IP-tartományt, amelyről a felhasználók csatlakozhatnak.

Ha valaki kényes műveleteket próbál végrehajtani, például törölni a fiókját – ami törvényes lehet, de azt is sugallhatja, hogy a fiókját támadó vette át –, az Azure Active Directory folyamatos hozzáférés-értékelése megvizsgálja, hogy a fiók hogyan hitelesítve van, és honnan csatlakozik. . Ha egy felhasználó egy másik IP-címre költözött, amikor hazament, vagy a gépe úgy tűnik, hogy ismeretlen helyről csatlakozik, és az nincs a megengedett IP-tartományban, akkor a kérése blokkolva lesz, bár már be volt jelentkezve, és általában engedték megtenni.

„A munkaerő távolabbi és hibridebb, és olyan módon mozog szerte a világon, amilyen a történelemben nem volt” – mutatott rá Shah. “Ha nem szeretné, hogy a felhasználók egy kávézóból csatlakozzanak az utcán, vagy ha szeretné őket a vállalati hálózatában tartani, az IP-tűzfal egy olyan mechanizmust biztosít, amely egy újabb mélyreható védelmi képességet biztosít az emberek számára, hogy biztosítsák infrastruktúrájukat és értékes vagyon, ami az ő adataik.”

Az arra vonatkozó házirend, hogy a felhasználók mit tehetnek ezekkel az adatokkal, eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik részlegnél dolgoznak, és most változhat attól függően, hogy milyen helyen dolgoznak.

Source: https://www.techrepublic.com/article/microsoft-dataverse-new-ai-tools/