Dell alelnök a DevOps, CloudOps, mesterséges intelligencia és multicloud szolgáltatásokon

Összekapcsolt felhők egy áramköri lapon.
Kép: kras99/Adobe Stock

A Las Vegas-i Dell Technologies Worldnél Caitlin Gordonnal, a Dell Technologies termékmenedzsmentért, szoftverekért és megoldásokért felelős alelnökével ültem le, hogy megismerjem cégének a multicloud by design felé való törekvését. Megbeszéltük a DevOps-okat, az AI-terheléseket, a készségek hiányát és még sok mást. Az interjú alábbi átiratát a terjedelem és az érthetőség kedvéért szerkesztettük.

Ugorj:

Mi az a multicloud tervezés szerint?

Tervezett Multicloud Így utal a Dell a többfelhős munkaterhelésekre, alkalmazásokra vagy folyamatokra, amelyeket összesen kezelnek, nem pedig silókban. Az ötlet az, hogy a felhőveremben minden együtt kezelhető, és ahogy a neve is sugallja, a kezdetektől fogva közös kezelésre tervezték. E heti konferenciáján a Dell számos kiegészítést jelentett be Apex szolgáltatási portfólió amelyek célja a multicloud kezelés rugalmasabbá tétele.

A többfelhős adattárolási szolgáltatások lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy bármely felhőszolgáltatótól függetlenül tárolják az adatokat; ehelyett a szolgáltatások több felhőben is terjeszthetik az adatokat. Ez magában foglalhatja az adatok kezelését egy partnerrel – például a Dell Apex-szel, az IBM Cloud Satellite-tel, a Google Cloud Service-szel vagy a kis szállítókkal – való koordinációt.

LÁT: Hasznos útmutatót kínálunk azoknak a cégeknek, amelyek a multicloudra való átállást fontolgatják.

Megan Crouse: Saját szavaival, mi teszi lehetővé a multicloud by design működését? Miért most fogadd el?

Caitlin Gordon: Az elmúlt néhány év ügyfélbeszélgetéseiből azt tapasztaltuk, hogy az ügyfelek az évekkel ezelőtti felhőalapú stratégiáktól a felhőoptimalizálási stratégiákig fejlődtek. Most egy kicsit több perspektívával és tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy mit tud nyújtani a nyilvános felhő, és mit szeretnének a helyszínen. Valójában úgy gondolják ezt a két birtokot, mint egy stratégia két különböző részét, szemben az ütköző stratégiákkal.

LÁSD: A Multicloud magyarázata: csalólap (TechRepublic)

Végső soron, amit néhány évvel ezelőtt hallottunk az ügyfelektől, amelyek ezt az egész kezdeményezést vezérelték, az az, hogy úgy érezték, hogy alapértelmezés szerint bekerültek a multicloudba, ami azt jelenti, hogy ez inkább „többszerződéses” volt számukra. Tudták, ki a partnerük, és ki az elsődleges és másodlagos, talán a nyilvános felhőjük. Bizonyos mértékig helyi szabványosítással rendelkeztek. De nem volt igazi módja annak, hogy együttműködjenek egymással, és valóban leegyszerűsítsék a világot, vagy az informatikai igazgató szemszögéből mindent leegyszerűsítsenek. És annak, amit láttunk, az az, hogy az ügyfelek valóban hátráltatnak egy lépést, és elgondolkodnak: Hogyan tudnám mindezt együtt működni? Hogyan válasszam ki nemcsak a megfelelő partnereket önmagukban, hanem a megfelelő partnereket is, akik együtt dolgoznak egymással?

Az ügyfelek végül is csak annyit tudnak megoldani maguktól. Több készséghiány van bennük, mint valaha; fejlesztői termelékenységi kihívásokkal küzdenek; több biztonsági kihívással néznek szembe, mint valaha; adatszuverenitási kihívásaik vannak. Arról van szó, hogy a felhőalapú élményt bármely kívánt adatközpontba bejuttassa, és valóban megadja azt az irányítást azzal a gyorsasággal, amelyet a felhőtől elvár.

A Dell megoldása: Apex-as-a-service

Megan Crouse: Az Apex-as-a-service a multicloud keretrendszer tetején található?

Caitlin Gordon: Három vagy négy dimenziója van. Az egyik: Hogyan gyorsíthatja fel azt, amit a nyilvános felhőben szeretne csinálni? Arra gondolok, amit mi földtől felhőig terjedő stratégiánknak nevezünk. Az egyik oldala, hogy kategóriájában a legjobb, vállalati szintű tárhelyet használhatja a nyilvános felhőben, így nagyobb rugalmasságot biztosít a munkaterheléshez.

See also  5 Thoughts Mapping Instruments for Venture Administration

A másik oldal a következő: Hogyan optimalizálhatom igazán azt, amit a saját adatközpontomban csinálok azáltal, hogy a felhőalapú operációs modelleket, a felhőalapú operációs rendszereket és a dolgok felhő-föld oldalát hozzam létre?

A harmadik darab az as-a-service portfólió. Így kaphat felhőalapú fogyasztási élményt, nem csak a multicloud kezdeményezéseken keresztül, hanem minden, amit a Dell portfóliójában kínálunk, legyen szó számításokról, tárolásról, adatvédelemről vagy akár PC-kről és perifériákról. Ezek a különböző dimenziók: vezetési és fogyasztási élmény egyaránt.

Megan Crouse: Ha egy vállalkozás nem tudja, hol kezdje el a multicloud by design használatát, mit kell először mérlegelnie?

Caitlin Gordon: Ebből következik: Minden ügyfél más. Az ügyfél számára az számít, hogy mi vezeti a saját üzletét. Olyan vállalkozásról van szó, amelyet erősen az adatok vezérelnek – olyasmi, mint az élettudományok, ahol az üzleti tevékenységük az adatok? Vagy egy bank, ahol súlyos szabályozások vannak, ami miatt aggódnak?

Ez a biztonság, a sebesség, a kultúra és a filozófia különböző szintjétől függ. Egyensúlyt szeretne aközött, hogy mi lesz az adatközpontjaiban, melyik nyilvános felhőben mi lesz, és mekkora kockázatot hajlandó vállalni? Mennyi kontrollra van szüksége? Kivel szeretnél partner lenni? Mennyire fontos az egyszerűség? Ezen belül igazán lehet hangolni ezt a stratégiát. A tervezési többfelhős koncepció egyik háttere a választási lehetőség, a rugalmasság és a nem kimondás: „Nos, én felhőt akarok, szóval ez ezt jelenti.” Arról van szó, hogy azt mondjuk: „Felhőt akarok, de szeretnék némi rugalmasságot abban, hogy mi lesz ez az élmény.”

Megan Crouse: Hasonlóképpen mit kell figyelembe venniük a szervezeteknek, amikor arról döntenek, hogy milyen felhőalapú működési modelleket vigyenek be az adatközpontba?

Caitlin Gordon: Visszatér a munkaterhelésre. Olyan jelenlegi munkaterheléssel foglalkozik, amely több ezer virtuális gépnek tűnik, amelyet kezelnie kell? Ezek közül hány stratégiai? Hol kell élniük? Ön viszonylag kicsi és új, és valójában most kezdi elkészíteni a legtöbb alkalmazásait, tehát valóban felhőalapú és alkalmazásközpontú? Ez a kettő egyensúlya? Hol kell befektetni? Hol kell karbantartani?

Ezután belevág a kombinációba, hogy inkább a Red Hat, vagy inkább a VMware vagy a Microsoft felé hajlik. Milyen szerepet játszhat ebben az AWS? És akkor elkezdi kitalálni, hogy kik az ökoszisztéma-partnerek. Hiszünk abban, hogy ügyfeleink számára stratégiai értékünk az, hogy bármit is adjunk nekik, ezt támogatni tudjuk, és ezekkel a különböző partnerekkel együtt dolgozunk.

Mi változik a DevOps világában?

Megan Crouse: Mi változik ma a felhőalapú műveletekben és a DevOps-ban?

Caitlin Gordon: Úgy látjuk, hogy az ügyfelek a DevOps érettségének széles kontinuumában vannak. Rendelkeznek inkább szilárdabb hagyományos műveletekkel, amelyek az infrastruktúrájuk komponensei körül zajlanak, vagy a spektrum másik vége: a platformtervezés? És akkor minden van a kettő között. Ha olyan dolgokba kezd bele, mint a CloudOps, DevOps, AIOps, SecOps és hogyan működnek együtt, akkor valóban egy érettebb, valóban infrastruktúra-kódvezérelt IT-megközelítés alakul ki. Valószínűleg ma ez a kivétel, nem a norma. Valószínűleg sok előnye van ennek, de az ügyfeleknek sok műszaki adósságuk van a tulajdonukban, de csak kulturálisan és készségeik tekintetében is, hogy el tudják érni ezt a modellt.

See also  Microsoft Workplace: Get a lifetime license and second laptop computer display for one worth

LÁSD: DevOps: Csallólap (TechRepublic)

Végső soron ennek nagy része a nyilvános felhőn múlik, amely számos előnnyel jár ügyfeleink számára: agilitás, méretarány, globális elérés. De sok mindent megszoktak az adatközpontban, amit nem kapnak meg abban a nyilvános felhőben. Hogyan adjuk meg mindkettőt? Az elvárások része most, hogy a nyilvános felhő gyors agilitást és igazán egyszerű élményt nyújt a könnyű fejlesztői termelékenység érdekében. Az emberek azt mondják, hogy ezt szeretnék, de az adatközpontjukban akarják. És itt kezdi látni, hogy ez a CloudOps-típusú modell igyekszik a helyszínre érkezni.

Megan Crouse: Mit gondol, hogyan fog kinézni a CloudOps egy-három év múlva?

Caitlin Gordon: Több ember fog ebbe az irányba elmozdulni. Lehet, hogy kitalálunk rá egy új kifejezést, mert errefelé szeretjük ezt csinálni. De tovább fog növekedni az a koncepció, hogy az IT megközelítésének agilisabb módja, az automatizálás vezéreltebbé válhat. Ahogy az alkalmazások valóban virtuális gép-központúakká váltak a konténerközpontúvá, az IT működési modelljének ezt támogatnia kell. De azt is tudjuk, hogy soha semmi sem múlik el teljesen. Valójában itt kezdődik a munka, hogy el tudja hozni magát onnan, ahová tart, és megtartja vagy áthelyezi azt, ami volt az új modellben. És ez sokáig fog tartani.

Új módszerek az ismert megoldások használatára

Megan Crouse: Az Apex esernyő a Dell által hagyományosan jól teljesített dolgok betetőzése, a PC-ktől a szoftverszolgáltatásig. Te így látod, vagy teljesen újszerűnek látod, vagy a kettő keverékének?

Caitlin Gordon: Szerintem a kettő keveréke. Végső soron az Apex stratégiánk lényege, hogy a fogyasztási modelleket és a felhőalapú élményeinket ügyfeleinkhez juttatjuk, és ezt a partnerek nyitott ökoszisztémájával tesszük. Ebben rejlik az újdonság, mert sok tevékenységünkben az ügyfelek elvárásaitól függ, amelyeket a nyilvános felhő nyújtott. Ugyanakkor ennek a vállalatnak a származása szorosabbra fűzi a partnereket a partnerekkel, köztük a Microsofttal az egységes, egyszerűsített élmény biztosítása érdekében. Amikor az egyik számítógépünket kiszállítja a gyárból, az mindig beépített Windows rendszerrel készült, és úgy készült, hogy az ügyfelek számára nagyon egyszerű legyen az üzembe helyezés. Ugyanaz az ötlet, amit a Microsofttal az Azure-hoz készült Apex Cloud Platformmal csinálunk, csak egy adatközpontra és egy teljes szoftver-infrastruktúra-veremre vonatkozik. Ebből a gondolatból származunk.

Megan Crouse: Említetted a készséghiányt. Nagy vita folyik most arról, hogy az ezekben a műveleti csoportokban dolgozók biztosítsák, hogy a multicloud segítségével hatalmas mennyiségű adatot kezelhessenek, valamint általában véve a szakképzett munkaerőt találó cégeket. Beszélne arról, hogyan jutottunk el idáig a szakértelem hiányával, és mi történik ezután?

See also  High 5 issues to find out about FAST streaming TV

Caitlin Gordon: Hogy jutottunk ide? Azt hiszem, sok minden, hogy hogyan jutottunk el idáig, ahogy korábban említette, a nyilvános felhő és az on-prem külön stratégiákként való gondolkodása része annak, hogy idáig jutottunk. Egy autópályán mentünk lefelé, és sok cég szállt le a felhő-első lehajtóról, de az emberek még mindig a másik autópályán voltak. És továbbra is vannak olyan emberek, akik a munkaterhelést irányítják, építik és támogatják, de meg kell találnia az új készségeket, hogy az új környezetben dolgozhasson. Ma beszéltem az ügyfelekkel, akik különállóként kezelik őket (multicloud és on-prem).

Hogyan fog ez fejlődni? Azt hiszem, most kezdjük látni, hogy „nem tudom folytatni ezt az utat”. Az emberek korábban maguk akarták megcsinálni, de ma már nem, mert vagy nem tudják, vagy úgy érzik, nem éri meg a befektetést. Ezért segítséget kérnek tőlünk ahhoz, hogy olyan dolgokat csináljanak, amikre korábban maguk is képesek voltak. És egyre inkább elhangzik: „Több partnerem van, mint korábban, mert abban a világban, ahol csak adatközpontjaim voltak, legalább kettős beszállítói stratégiáim voltak, de te ott szabványosítottál.” Aztán bemutatták a felhőpartnereket; Miután elkezdte ezeket összerakni, két különböző, több partnerből álló ökoszisztéma volt. A legtöbb ügyfél nem szabványosít egyetlen nyilvános felhőben. Ez azt jelenti, hogy az adatközpontban szabványosítaniuk kell, közösségre van szükségük, meg kell bízniuk a partnerek nagyon kis csoportjában. Ez a legfontosabb rész számunkra. Következetességre, közösségre és a lehető legkevesebb stackre van szükségük, mert nincs elég készség a körbejáráshoz.

Az AI munkaterhelése a „menő gyerek” mellett

Megan Crouse: Látsz generatív mesterséges intelligenciát ezen a téren, akár a csapat színfalai mögött, akár a vásárlói igények szempontjából?

Caitlin Gordon: Kiszélesíteném az összes AI-ra. A Generatív AI a menő gyerek a blokkon. [AI is] a munkaterhelések egyik kategóriája irányítja mindazt, amit a multicloudban csinálunk, függetlenül attól, hogy ez azt jelenti, hogy a különböző gépi tanulási modelleket próbálom használni a nyilvános felhőben, és olyan tárhelyre van szükségem, amely ezzel skálázható.

Talán [multicloud could scale] oly módon, hogy például a natív fájltároló nem. Most már megvan az Apex File Storage az AWS-hez, amely jobban támogathatja azt, amit az AI-val a felhőben kell tennie, és zökkenőmentesen tudja mozgatni azt a helyszínen. Ugyanakkor talán egy AI-modellt szeretnék létrehozni a saját adatközpontjaimban, és ezt a megfelelő GPU-kkal, a megfelelő partnerekkel szeretnék megtenni. Valójában ezt tudjuk támogatni a felhőplatformokon. Számos különböző GPU-t támogatunk ezeken a platformokon; lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy irányítsa ezeket az adatokat, irányítsa a környezetet, és továbbra is kihasználja ezeket a modelleket.

További hírek a Dell Technologies World-től

Jogi nyilatkozat: A Dell fizette a repülőjegyemet, a szállásomat és az étkezésemet a május 22-25-én Las Vegasban megrendezett Dell Technologies World rendezvényen.\

Source: https://www.techrepublic.com/article/dell-apex-multicloud-by-design/