Hogyan tanulta meg a Szilícium-völgy szeretni a kormányt

Múlt szombaton késő este Jason Calacanis, egy prominens internetes vállalkozó és befektető megnyomta a caps gombot a billentyűzetén, és a Twitteren figyelmeztetett a Szilícium-völgy Bank összeomlására.

„MOST TELJESEN FÉLJEN KELL – EZ A HELYES REAKCIÓ EGY BANKI SZÜKSÉGRE ÉS FERTŐZÉSRE” – írta. „EZ A KÁOSZBA SPIRÁL”.

A technológiai szektor regionális bankjának gyors bukása felforgatta a társadalmi szokásokat a Völgyben. Az olyan befektetők, mint Calacanis, akik jellemzően szidták a szabályozókat az innováció elfojtása miatt, Washingtonhoz fordultak a szükség idején.

A legtöbben súlyos következményekre figyelmeztettek, ha a betétesek véglegesen elveszítik pénzükhöz való hozzáférést. Bill Ackman, a fedezeti alapok menedzsere azt írta a Twitteren, hogy a kormányzat kudarcot vall az SVB-betétek garantálásában „nagy és mélyreható” lesz. Az Y Combinator vezérigazgatója, Garry Tan kihalási szintű eseménynek nevezte a bank kudarcát az induló vállalkozások számára – néhány nappal azelőtt, hogy a technológiai akcelerátor elbocsátotta saját alkalmazottainak 20 százalékát egy nem SVB-hez kapcsolódó lépéssel.

David Sacks, a Craft Ventures kockázatitőke-cég általános partnere, aki, mint Calacanis, Elon Musk közeli munkatársa, és nagy követői vannak a Twitteren, további bankrohamokra figyelmeztetett. „Helyezze el az SVB-t egy Top 4 bankkal” – írta a Twitteren. „Csináld ezt a hétfői nyitás előtt, különben fertőzés lesz, és a válság továbbterjed.”

Közelkép Jason Calacanisról, aki a kamera felé néz, mögötte egy számítógép képernyője
Az olyan befektetők, mint Jason Calacanis technológiai vállalkozó és befektető, akik általában arról panaszkodnak, hogy elfojtották őket a szabályozás, Washingtonhoz fordultak az SVB összeomlása után © Stephen Osman/Los Angeles Times/Getty Images

Fellebbezéseik beváltak. Két nappal azután, hogy a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság átvette az irányítást a bank eszközei felett, a kincstár, a Federal Reserve és az FDIC bejelentette, hogy a betétesek hétfő reggel hozzáférhetnek minden pénzükhöz.

See also  Fed weighs largest price rise in a long time to tame scorching inflation

A megkönnyebbülést azonban mérsékelte az egyes kockázati tőkések SVB válságában betöltött szerepének kritikája. Amikor a múlt héten felerősödtek az SVB mérlegével kapcsolatos aggodalmak, a kockázatitőke-cégek, köztük a Peter Thiel’s Founders Fund, arra ösztönözték a portfólióvállalatokat, hogy saját érdekeik szerint járjanak el, és távolítsák el az alapokat. Ez segített a bankon való futás kiváltásában.

Szélesebb körben vádolják a képmutatást egyes kockázati tőkések ellen, akik a tech kormányzati szabályozása ellen küzdenek, de a szabályozó hatóságokat követelték az SVB betétesek megsegítése érdekében. A támogatásért könyörögni az interneten „egy rókalyukba került ateista volt” – mondja egy kockázati tőkealap egyik vezetője, aki kigúnyolta társai megtérését.

Egyes befektetők attól tartanak, hogy az SVB összeomlása a technológiai szektor elleni visszhanghoz vezethet egy olyan időszakban, amikor már egyre növekszik a vita a közösségi média fiatalokra gyakorolt ​​hatásairól és a legnagyobb technológiai vállalatok lehetséges monopolhelyzetéről.

A támogatók rámutathatnak a technológiai szektornak az amerikai gazdaság innovációs motorjaként betöltött szerepére. Ám a technológiai részvények elmúlt év során bekövetkezett meredek zuhanása, jelentős elbocsátások és most az ágazat kedvenc bankjának csődje után a vállalatok egyre ellenségesebb környezetben navigálnak.

Janet Yellen lapoz egy íves dossziét, miközben a szenátusban ül
Janet Yellen amerikai pénzügyminisztert kezdetben a libertáriusok kritizálták, amiért nem tesz eleget, mielőtt a kormány garantálta az SVB betétesek védelmét © AFP a Getty Images segítségével

Margaret O’Mara, a Washingtoni Egyetem történelemprofesszora és a szerzője A kód: Silicon Valley and the Remaking of Americaszerint lehetséges, hogy a szabályozók felhasználhatják az SVB összeomlását a technológiai szektor szigorúbb szabályozására.

See also  Jon Thompson will be the new chairman of HS2

„Van némi szégyentelenség a szókimondó libertáriusokban, akik gyorsan szidtak [Treasury secretary] Janet Yellen arról, hogy mit nem csinált” – mondja. „De ennek egy része védekező volt. Egyesek úgy érzik, hogy háború folyik a tech ellen, és a szabályozók nem segítenek.”

Lobby völgy

Az 1983-ban alapított Silicon Valley Bank az induló tech-vállalkozások hitelezője volt. A bank megértette a korai szakaszban lévő vállalatok sajátosságait, amelyek gyakran rendelkeznek finanszírozási lehetőséggel, de nincs nyereségük. Hiteleket, csekkszámlákat, kockázatitőke-befektetést, hálózatépítési lehetőségeket és pénzügyi tanácsokat kínált a befektetőknek és az alapítóknak. A kudarc idején az Egyesült Államokban működő VC által támogatott induló vállalkozások csaknem felével üzletelt.

Ezek a szoros kapcsolatok azt jelentették, hogy a bank vagyona a technológiai iparral együtt emelkedett és csökkent. Az elmúlt évtizedben az ultraalacsony kamatlábak ösztönözték a technológiai beruházások fellendülését. Az adósság olcsó volt, és a növekedést előnyben részesítették a nyereséggel szemben. Amikor a technológiai értékelések 2021-ben csúcsot értek el, az SVB-ben elhelyezett betétek 198 milliárd dollár rekordot értek el.

Most kialudt a dagály. Az emelkedő kamatok visszafogják a befektetők étvágyát a kockázatos technológiai befektetések iránt. Az SVB két fronton volt kitéve magasabb kamatlábaknak: a csökkenő betétek és a bank állítólagosan biztonságos, hosszú lejáratú értékpapírok portfóliójának alacsonyabb értéke.

See also  Top four fragrance groups raided in coordinated antitrust investigation

Ahogy a hétvégén felgyorsultak a bank megmentésére tett erőfeszítések, egyes kockázati tőkések igyekeztek elhatárolódni a közösségi médiában zajló show-tól. „Az emberek azt hiszik, hogy hat ember a Twitteren, mert szókimondóak, a Szilícium-völgy nevében beszél” – mondja Peter Hébert, a Lux Capital kockázati alap társalapítója és ügyvezető partnere, aki a hétvégét a kormány képviselőinek hívásával töltötte.

Ron Conway egy asztalnál ül egy étteremben

Ron Conway, a Big Tech cégek korai befektetője és a demokrata párt támogatója, a mentőcsomagért lobbizott. . . © Michael Macor/San Francisco Chronicle az AP-n keresztül

Doug Leone pulóverben mobiltelefont tart a füléhez, miközben sétál
. . . akárcsak Doug Leone, a Sequoia Capital partnere és fő republikánus adományozója, a lobbitevékenységet ismerő emberek szerint © Brendan McDermid/Reuters

A rolodexeiken dolgozó milliárdosok között volt Ron Conway, a Twitter, a Google és a Facebook korai befektetője, valamint a demokrata ügyek egyik fő támogatója, valamint Doug Leone, a Sequoia Capital partnere és a republikánusok, köztük Donald Trump pénzügyi támogatója két ember szerint. a lobbitevékenység ismeretében.

„Nagyon kevés tevékenységet koordináltak központilag, ez csak egy brigád az emberekből, akik azt csinálták, amit úgy éreztek, hogy tenniük kell” – mondja Hébert.

Ezekben az erőfeszítésekben volt egy sajátos érdek: az SVB összeomlása a kockázati tőketársaságok és portfólióvállalataik betéteit zárva tartotta, ami azzal fenyeget, hogy tovább lassítja a már amúgy is lomha technológiai befektetéseket.

De az SVB kudarcának következményeit nem lehetett csak a gazdagokat érinteni. A hétvége előrehaladtával a kis cégek alapítói kétségbeesetten próbáltak készpénzt találni, hogy a következő héten kifizessék a személyzetet. Az elbocsátások beavatkozás nélkül elkerülhetetlennek tűntek.

Sok veszteséges induló, csaknem folyamatos hitelkeretet igénylő vállalkozás számára az SVB nem csak a legjobb megoldás volt, hanem az egyetlen. „A hagyományos bankok nem biztosítják azokat a hitelkereteket és kockázati hiteleket, amelyek annyira kritikusak a technológiai ökoszisztéma számára. Az SVB ezt tette” – mondja Maëlle Gavet, a Techstars vezérigazgatója, amely a világ egyik legnagyobb befektetője a korai szakaszban induló vállalkozásokba.

Az SVB Financial Group részvényárfolyamának ($) vonaldiagramja, amely azt mutatja, hogy a Silicon Valley Bank vagyona nőtt és esett a technológiai iparággal együtt

„Az alapítók újra és újra azt mondják neked: „Amikor átmentem a halálvölgyön, ott volt az SVB. A kapcsolatmenedzserem megtalálta a megfelelő hitelt ahhoz, hogy a másik oldalra kerüljek”. Ezért volt olyan kritikus az SVB: megértik, mit jelent egy technológiai vállalatot vezetni” – mondja.

Az SVB nevében folytatott lobbitevékenység rájátszott a technológiai szektor fontosságára az Egyesült Államok gazdasága, sőt a nemzetbiztonság szempontjából is.

A kongresszusi képviselőkkel folytatott beszélgetések során a befektetők hangsúlyozták azoknak a korai szakaszban lévő vállalatoknak a fontosságát, amelyek mára sebezhetővé váltak, és a kétpárti félelmekre játszottak, hogy Kína felülmúlja őket. „Ez nem a nagy technológia megmentése, mint a Facebook vagy az Amazon, hanem a kis technológia megmentése” – mondja egy Wall Street-i cég vezető bankárja, aki részt vett a hétvégén. “[The case being made was] „Ha azt akarod, hogy a kínaiak megelőzzenek minket, akkor fojtsd meg ezt az innovációs gépezetet.”

A bankár szerint nehéz volt eladni a politikai megosztottság mindkét oldalának támogatását. „Nem is lehetne rosszabb. A „Szilícium-völgy” és a „bank” ez az a két dolog, ami összehozza a republikánusokat és a demokratákat: mindketten utálják a Szilícium-völgyet, és mindketten utálják a bankokat.”

„A Szilícium-völgyben élők közül sokan szinte büszkék voltak arra, hogy semmi közük a DC-hez vagy a Wall Street-hez. Ez nem előnyös válság idején” – mondja Hébert. „Még mindig volt schadenfreude [in Washington]azt a hitet, hogy ez volt a technológia újítása.”

A NYSE kereskedői a First Republic Bank részvényeit bemutató képernyők előtt sétálnak

Az NYSE képernyőjén a First Republic Bank részvényei láthatók. Több nagy bank 30 milliárd dollárt adott a hitelező megmentésére, attól tartva, hogy az SVB összeomlása fertőzést okozhat © REUTERS

Végül azonban a Szilícium-völgy fényeseinek erőfeszítései sikerrel jártak, amit a washingtoni félelmek segítettek át, hogy az SVB lehet az első dominó a regionális hitelezők felvonulásában. Ezek a félelmek indokoltabbnak tűntek a hét folyamán. Csütörtökön késő este az ország több legnagyobb bankja 30 milliárd dolláros segélyt jelentett be a First Republic Banknak, hogy megerősítse a befektetők bizalmát a kaliforniai hitelező iránt.

Pénteken Calacanis egy heti podcastot használt, amelyet Sacks-szel és Chamath Palihapitiya-val, egy másik kockázati tőkésszel együtt üzemeltet, hogy elmagyarázza tweetjeit.

„A vészharangot azért kongattam, mert tüzet láttam. . . miután a Szilícium-völgy Bankot felszámolás alá helyezték, és amikor láttam, hogy további bankrohamok történtek” – mondta. Elismerte, hogy a csupa nagybetű használata „talán egy kicsit túlzás”. Valóban komédia volt – tette hozzá –, de az emberek ezt nem értették.

Lesz számla Washingtonból?

Hétfőn este technológiai befektetők és start-up alapítók egy csoportja összegyűlt egy teraszon a kaliforniai Mountain View-ban, hogy korán megünnepeljék Szent Patrik napját, és felidézzék az elmúlt napok eseményeit. Az egyik vendég, Conrad Burke, a San Francisco-i székhelyű MetaVC Partners társalapítója csoportterápiaként írja le az eseményt. „Négy nap puszta pokol után érezni lehetett a megkönnyebbülést a levegőben” – mondja.

Ám az ujjongás közepette egyre jobban felismerik, hogy a kormány nagylelkűségének valószínűleg ára van. Ahogy az utórengések átütik az amerikai pénzügyi rendszert, máris a bankok fokozottabb szabályozásáról beszélnek.

Ro Khanna, a kaliforniai demokrata kongresszusi képviselő, aki szintén szerepet játszott az SVB sorsáról szóló megbeszélésekben a hétvégén, azt mondta, hogy a bank összeomlása „világosan emlékeztet arra, hogy a Kongresszus nem tudta megfelelően szabályozni a bankokat. . . A Kongresszus hajlamos cselekedni, ha egy kérdés körül lendület van, és remélem, hogy a közvélemény nyomása le tudja terelni a republikánusokat ezzel kapcsolatban.”

Ro Khanna két kézzel int, miközben beszél.
A kaliforniai demokrata kongresszusi képviselő, Ro Khanna a bankok szigorúbb szabályozását kéri © CQ-Roll Call, Inc a Getty Images-en keresztül

Ez a politikai érzés Washingtonnak a technológiai szektorhoz való hozzáállására is hatással lehet. Az ipar nem szívesen ismeri be, de vagyona mindig is az állammal volt összefonva. A hidegháború és az űrverseny amerikai állami finanszírozása kulcsszerepet játszott a Szilícium-völgy létrehozásában.

A Tesla elektromos autókat gyártó vállalat éveken át a kormány ösztönzőire támaszkodott, hogy nyereséget termeljen, és szén-dioxid-kibocsátási egységeket ad el a hagyományos autógyártóknak. Tavaly a Pentagon hatalmas, 9 milliárd dolláros felhőalapú számítástechnikai szerződést osztott fel a Google, az Amazon, az Oracle és a Microsoft között. Az amerikai chip szektor jelenleg 39 milliárd dolláros finanszírozásra pályázik a US Chips and Science Act keretében.

A kormány továbbra is zökkenőmentes kifutópályát teremt a növekedéshez, mondja O’Mara, az akadémikus. „Az Egyesült Államokban lopakodó államépítés folyik” – mondja. „Az állami pénzek olyan módon áramlanak a magáncégekhez, hogy az állam rá tudja tenni a hüvelykujját a mérlegre, de az iparágban dolgozók úgy érzik, mintha egyedül csinálnák mindezt.”

A helyi bank megmentése után egyes befektetők arra számítanak, hogy a kormány nyilvánvalóbb lesz. „A kormány egyenesen a Szilícium-völgyben van, és azért vannak itt, hogy maradjanak” – mondja a Wall Street-i bankár, aki részt vett a mentési tárgyalásokon. – Ez egy kicsit nyugtalanító.

Colby Smith további jelentései Washingtonban

Source: https://www.ft.com/content/49f848f7-187f-422f-a4b6-eaa02b46734b